Kardiovaskularne bolesti odnose najviše života u Tuzlanskom kantonu

Analizom zdravstvenog stanja stanovništva u Tuzlanskom kantonu (TK) u 2020. godini utvrđeno je da su vodeći uzroci umiranja stanovništva na tom području kardiovaskularne bolesti.

U ukupno registriranom obolijevanju odraslih stanovnika, deset vodećih oboljenja učestvovalo je s 55,3 posto.

– Gotovo 90 posto umrlih patilo je od dvije bolesti – infarkta srca i moždanog udara. Nemamo nikakav kvalitetan preventivni program, dok su podaci o broju smrti od COVID-19, a prvi smo u Evropi, usko povezani s kardiovaskularnim oboljenjima. Umrli od COVID-19 su najčešće oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Veoma je interesantno da se stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti uopće ne konsultiraju da bi se poradilo na programu za prevenciju – kaže prof. dr. Elmir Jahić, kardiolog svjetskog glasa, direktor Specijalne bolnice „Medical Institute Bayer“ u Tuzli.

Uprkos iznesenim podacima, država, odnosno resorna ministarstva, vlade na svim nivoima i zavodi ne čine ništa da, uz konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcima, formiraju program prevencije kardiovaskularnih bolesti te da krenu u implementaciju.

– U BiH ne postoji nijedan kvalitetan program namijenjen prevenciji kardiovaskularnih bolesti, prema uzoru na ono što rade u Evropi i ono što je u skladu s važećim smjernicama i doktrinama. Pacijenti su prepušteni sami sebi, kao i zdravstveni profesionalci. U BiH je 50 posto umrlih iz grupe kardiovaskularnih bolesti, dok ih je u svijetu ispod jedne trećine, oko 29 posto. To ukazuje da se ova bolest može vrlo kvalitetno i uspješnost prevenirati, dijagnosticirati i uspješno liječiti – zaključuje prof. dr. Jahić.

(Izvor: https://avaz.ba/kantoni/tuzlanski-kanton/690290/kardiovaskularne-bolesti-odnose-najvise-zivota-u-tuzlanskom-kantonu)