O uspjesima rada i postignutim rezultatima po kojima je ovaj klinički centar prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i regionu govorio je doc. dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla ističući da je, ono što je najvažnije, krajnji rezultat ovakvog predanog rada smanjenje smrtnosti pacijenata.

-U odnosu na 2015.godinu povećali smo broj kardiohirurških i vaskularnih operativnih zahvata za oko 25 posto. U okviru kardiohirurških zahvata posebno želim istaći urgentni hirurški tretman akutne disekcije ascedentne aorte. Ukoliko se promptno i stručno ne reaguje, smrtnost od ovog oboljenja je izuzetno visoka. Naši kardiohirurzi i tim u cjelini su ovladali svim aspektima urgentnog i efikasnog tretmana ovog oboljenja tako da smo veoma ponosni na naše rezultate iz ovog segmenta kardiohirurgije, pojašnjava doc. dr. Jahić za naš portal.

S razlogom među prvima 

Za Kliniku za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla protekla godina je rekordna i po broju pacijenata oboljelih od koronarne bolesti, a koji su uspješno tretirani implantacijom stenta. U odnosu na 2015.godinu taj broj je uvećan za oko 20 posto.

Doc. dr. Jahić u razgovoru za naš portal ističe da je posebno ponosan što već četvrtu godinu na ovoj Klinici istrajavaju na tretmanu akutnog infarkta srca, tzv. STEMI infarkta, putem primarne perkutane koronarne intervencije poznatije kao “zlatni sat”.

– Svi pacijenti sa sumnjom na STEMI infarkt sa područja TK pa i sjeveroistočne Bosne bivaju upućeni na UKC Tuzla gdje se odmah odlučuje da li ti pacijenti trebaju biti podvrgnuti hitnoj koronarografiji i implantaciji stenta u oboljelu koronarnu arteriju. Mi imamo četiri samostalna interventna tima koji veoma uspješno, po najsavremenijim uzusima struke, 24 časa dnevno vrše ove procedure. Po tome smo prepoznati u Bosni i Hercegovini ali i u regionu. U 2016.godini smo učinili preko 200 ovih procedura – tretman STEMI infarkta, te još gotovo toliko perkutanih intervencija tzv. NSTEMI infarkta, ističe doc. dr. Jahić u razgovoru za Bportal.

Uvođenje novih metoda

Ništa manji rezultati rada nisu postignuti ni po broju implantiranih pacemaker-a, uređaja za tretman poremećaja srčanog ritma po tipu bolesti sinusnog čvora i poremećaja AV sprovođenja. Od osnivanja Klinike implantiran je i najveći broj uređaja kardioverter defibrilatora-ICD, tačnije njih 25. Riječ je o uređajima koji veoma uspješno preveniraju iznenadnu srčanu smrt odnosno suprimiraju maligne aritmije koje vode zastoju srca. No, tu uspjesima nije kraj.

-U prošloj godini smo prvi put implantirali i CRT-D uređaje koji su veoma korisni kod tretmana srčane slabosti u smislu poboljšanja kvaliteta života i smanjene potrebe za dodatnim hospitalizacijama. Trenutno smo jedini centar u FBiH u kojem se implantiraju ovi uređaji, kaže doc. dr.Jahić za Bportal.

Pored već zapaženog uspjeha, od ove godine napravljen je i korak dalje u endovaskularnim liječenjima. Naime, izvodeći preko 100 endovaskularnih procedura u samo jednoj godini kojima se tretira periferna arterijska bolest Klinika se uspjela etablirati kao bh. referentni centar.

-Riječ je o nehirurškom tretmanu začepljenih ili značajno suženih arterija, najčešće donjih ekstremiteta putem balon dilatacije ili implantacije stenta na mjesto lezija. Na ovaj način smo spriječili kod nekih pacijenata amputaciju donjih ekstremiteta. Od ove godine smo napravili još korak naprijed u ovoj oblasti te smo tretirali bubrežne arterije, arterije gornjih ekstremiteta i vrata, pojašnjava nam doc. dr. Jahić.

Pacijenti sami biraju liječenje na UKC-u Tuzla

Uz povećan broj operativnih zahvata i interventnih procedura značajno je povećan i broj pacijenata koji žele tretman na tuzlanskoj Klinici. Jedan od razloga jeste povećanje oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, ali veliku ulogu igra i što je Klinika za kardiovaskularne bolesti prepoznata kao mjesto gdje se pružaju profesionalne i stručne zdravstvene usluge sa niskim stepenom propratnih neželjenih dešavanja, te uz visok stepen korektnog odnosa prema pacijentima.

-U 2016.godini smo dobili najveći broj pohvala od pacijenata. Kao načelnik klinike ja sam posebno zadovoljan međuljudskim odnosima i radnoj atmosferi u Klinici. To je uslov bez kojeg ne može funkcionirati niti jedan zdravstveni, ali i bilo koji drugi društveni sistem. Ponosan sam što sam na čelu tima stručnih ali i mladih profesionalaca iz oblasti kardiohirurgije, interventne kardiolgije, kardioanestezije te medicinskih tehničara u angio-sali, instrumentara, perfuzionista, anestetičara, med tehničara intezivne njege i odjeljenske njege. Uspjeli smo napraviti visokofunkcionalan tim od izuzetnih pojedinaca koji igraju timski i za tim, a radi interesa pacijenata, ističe doc. dr. Jahić.

Ugovori sa Brčko Distriktom i RS-om

Da je kvalitet i profesionalizam prepoznat govori i činjenica da je prošle godine potpisan ugovor i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja distrikta Brčko za usluge iz oblasti interventne kardiologije, kardiohirurgije i vaskularne hirurgije. Od ove, 2017. godine slične ugovore Klinika ima i sa Fondom Republike Srpske.

-Neću posebno spominjati da smo za veći dio FBiH, već duži niz godina, referntni centar za kardiohirurške, vaskularne operativne zahvate te intervencije iz oblasti interventne kardiologije, implantacije pacemaker-a i endovaskularne procedure. To je za nas velika čast, ali i velika obaveza da preuzete obaveze korektno, na vrijeme i profesionalno realiziramo, a dato povjerenje opravdamo. Godina koja je pred nama je godina uvođenja novih procedura, obnavljanja medicinske opreme i uključivanje mladih ljekara i medicinskih sestara u naš tim. Ubjeđen sam da ćemo nastaviti sa pozitivnim trendovima i rezultatima, zaključuje doc.dr. Elmir Jahić u razgovoru za Bportal.

   +387 35 258 450