Ehokardiografija (ultrazvuk srca sa color doppler-om) je slikovna, neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda u kardiologiji, kojom se dobija uvid u stanje srca i krvnih sudova srca. To je  bezbolna metoda koja nema rizika i ne škodi pacijentu te se može ponavljati više puta.

Primjena ultrazvuka srca sa color doppler-om je neophodna u procjenjivanju zdravstvenog stanja pacijenata sa sumnjom ili već dijagnostikovanom kardiovaskularnom bolešću (povišenim krvnim pritiskom, nepravilnim ili ubrzanim radom srca, bolovima u grudima, brzim zamaranjem, epizodama gubitka svjesti, kod dijabetičara, bolesnika na hemo ili radioterapiji), kao i preventivno kod osoba koje imaju porodične i lične visoke faktore rizika za kardiovaskularne bolesti (gojaznost, pušenje, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost itd).

Ovim pregledom mogu se dobiti informacije o dimenzijama srčanih struktura, pokretljivost srca, ukupnoj snazi srčanog mišića-ejekciona frakcija (EF), funkciji i morfologiji srčanih zalistaka, stanju srčane ovojnice-perikarda i prisustvu unutarnjih tvrobi.

Color doppler metoda omogućava uvid u brzine protoka krvi kroz srčana ušća i dijagnostikovanje urođenih ili stečenih srčanih mana.

Utrazvuk srca sa color doppler-om se izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na lijevom boku sa savijenom lijevom rukom u laktu, koju stavlja pod glavu. Kardiolog sondom ultrazvučnog aparata na koji je predhodno nenijeo malo gela prelazi preko kože lijeve strane grudnog koša, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol. Pregled traje obično od 20 do 30 minuta. Nakon pregleda kardiolog će ubrusom ukloniti ultrazvučni gel s kože. Potom će prokomentirati rezultate pretrage i dati vam daljnje upute vezane za vaše zdravlje. Pisani nalaz je odmah gotov.

   +387 35 258 450