Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140 mmHg, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90 mmHg. Zastupljenost hipertenzije je oko 25-30% u odrasloj populaciji.

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma, ili se oni čak i odsutni. Zato se ova bolest često naziva “tihi ubica”. Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom mogu imati vrlo raznolike simptome, zavisno od toga da li je još neki sistem organa napadnut i oštećen dugogodišnjom hipretenzijom. Organi koji su najviše pogođeni i stradaju u hipertenziji su: srce, mozak, oči, bubrezi i krvni sudovi. Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje (naročito u potiljačnom predjelu), nesvjestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol ili slične senzacije u grudima, nedostatak vazduha, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca i tako dalje.

Ne treba smetnuti sa uma da je hipertenzija vrlo važan faktor kardiovaskularnog rizika i da bolesnici koji imaju hipertenziju oboljevaju od koronarne bolesti (infarkt srca) desetak godina ranije od svojih vršnjaka koji je nemaju. Osobe koje imaju hipertenziju imaju do pet puta veću vjerovatnoću da dobiju moždani udar u odnosu na one sa normalnim krvnim pritiskom.

Preveliki pritisak na zidove arterija uzrokovan povišenim krvnim pritiskom može oštetiti krvne žile i organe u vašem tijelu.

Što je krvni pritisak viši i što se duže ne liječi, nastala šteta će biti veća. Ako se povišeni krvni pritisak ne liječi, može dovesti do:

  • Srčanog ili moždanog udara – Povišeni krvni pritisak može izazvati otvrdnjavanje i zadebljanje arterija (ateroskleroza) što može dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili drugih komplikacija.
  • Aneurizme – Hiprtenzija može oslabiti krvne žile te dolazi do proširenja i pojave aneurizme. Ako aneurizma pukne, život može biti ugrožen.
  • Zatajenja srca – Kako bi mogao pumpati krv uz povišeni pritisak u krvnim žilama, mišić srca može se zadebljati. Zadebljani mišić s naporom pumpa krv kako bi tijelo opskrbilo dovoljnom količinom krvi, a to u konačnici može dovesti do zatajenja srca.
  • Oslabljene i sužene krvne žile u bubrezima – To može ometati normalan rad bubrega.
  • Zadebljane, sužene ili puknute krvne žile u očima – To može dovesti do gubitka vida.
  • Metaboličkog sindroma – Ovaj sindrom je skupina metaboličkih poremećaja u koje spadaju: povećani opseg struka, povišeni trigliceridi, niska razina lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobrog kolesterola, povišeni krvni pritisak i visoke razine inzulina. Ako imate povišeni krvni pritisak, veća je vjerojatnoća da ćete imati i druge komponente metaboličkog sindroma. Što više komponenti imate, to je veći rizik od razvoja šećerne bolesti, srčane bolesti i moždanog udara.
  • Poteškoća s pamćenjem i razumijevanjem – Povišeni krvni pritisak koji nije pod kontrolom također utječe na vašu sposobnost razmišljanja, pamćenja i učenja. Otežano pamćenje ili razumijevanje češće se javlja u osoba s povišenim krvnim pritiskom.

Osnova dobrog liječenja hipertenzije je promjena načina životnih navika u smislu prestanka pušenja, smanjenje tjelesne težine, inteziviranje fizičke aktivnosti, zdrava ishrana.

U našem Centru hipertenzija se tretira u skladu po najsavremenijim Svjetskim i Evropskim smjerincama u tretmanu ove bolesti uz bogato iskustvo naših kardiologa.

Krvni pritisak, veoma često oscilira tokom dana te je važno registrovati ove promjene. Na ovaj način možemo evidentirati u kojem dijelu dana imamao “skokove” krvnog pritiska ali i kako možemo optimizirati vašu terapiju za hipertenziju. Uređaj za 24-satno mjerenje krvnog pritiska omogućuje mjerenje gotovo identično kao i kod “klasičnog” mjerenja krvnog pritiska. Obično, 15-30 min tokom dana i 60min tokom večeri, aparat automatski mjeri vaš krvni pritisak putem malog digitalnog mjerača i registruje te vrijednosti.

Da bi se omogućilo tačno mjerenje, važno je osigurati da crijevo aparate ne bude savijeno. Neposredno pred mjerenje, aparat će se oglasiti zvučnim signalom. Kada se to desi, ukoliko ste u mogućnosti trebate sjesti, omogućite da manžetna bude u visini vašeg srca i držite ruku ispruženu u području lakta.

   +387 35 258 450